Skip Navigation Links

Halina Zalewska in het tuinatelier

Maart 2019

Maart 2019

Sinds 1 februari werkt Halina Zalewska in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Halina onderzoekt in haar werkperiode Utrecht, de stad waar ze jaren gewoond en gewerkt heeft door gesprekken met mensen die in die jaren belangrijk voor haar waren. Drie vragen aan Halina:

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
In het Tuinatelier werk ik aan het project 'De Stad als de lijnen van mijn hand'.

Tijdens deze periode van 3 maanden schouw ik met mijn kunstenaarsoog terug op de jaren die ik in Utrecht heb gewoond. De stad inspireert mij. Ik hou van zijn langzame transformaties en zijn lange historie. Plotselinge spontaniteit en levendigheid maakt Utrecht uniek. Er lopen hier prachtige mensen rond die ik door de jaren heen heb mogen leren kennen, die mij dierbaar zijn en belangrijk voor mijn ontwikkeling. Ik neem nu de tijd om mijn persoonlijke verbindingen en lijnen te volgen die ik met verschillende mensen in de stad heb opgebouwd.

Ik nodig een aantal van hen uit om in het Tuinatelier met mij een uur door te brengen. Deze actie gebeurt zonder een van tevoren bedachte agenda of invulling en is al in zichzelf een vorm van kunst. Toch merk ik dat ieder bezoek mij inspireert om er beeldend op te reageren.

Er ontstaan in het Tuinatelier schetsen, tekeningen en ontwerpen die mogelijkheden bieden voor realisatie.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Ik ben blij dat mijn project 'De Stad als de lijnen van mijn hand' juist op deze locatie, in het tuinatelier van het K.F. Hein Fonds, een eigen vorm gaat aannemen. Het atelier fungeert voor mij als het hart van de stad en is deze maanden een ontmoetingsplek geworden voor warme gesprekken. Bij het inrichten waren twee goed zittende stoelen belangrijk. Er is genoeg ruimte en mooi licht om beeldend aan de slag te kunnen. De witte muren hier zijn geweldig en er kan gemakkelijk een flinke werktafel op schragen staan. Ik werk hier in de winter (met wind, kou en regen), dus kan ik de tuin niet helemaal bij mijn dagelijks werk betrekken, toch geniet ik er enorm van.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
Aan de uitvoering van het project 'De Stad als de lijnen van mijn hand' zal ik nog een tijdje blijven doorwerken en ondertussen ben ik bezig een geschikte plek te vinden voor een presentatie.

Meer informatie over mijn werk vind je op: www.halinazalewska.nl en www.halinazalewska.kunstinzicht.nl.

Je kan me ook volgen op Facebook.

Halina zit in het atelier
Foto: Juri Hiensch

tekenmateriaal van Halina op tafel

Halina temidden van haar werk in het atelier