Skip Navigation Links

Hugo de Haas van Dorsser en Julia Kaiser in het Tuinatelier

December 2021

Sinds 1 november  werken beeldend kunstenaar Julia Kaiser en woordkunstenaar Hugo de Haas van Dorsser aka Wordbites in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Samen gebruiken zij deze periode om te reflecteren op hun kunst met als doel een werkboek voor kunstenaars te creëren. Drie vragen aan Julia en Hugo:

Waar werken jullie aan tijdens jullie periode in het tuinatelier?
“We hebben in een van onze vorige levens samengewerkt als creatief team. Julia als concepter/art director en Hugo als concepter/copywriter. Inmiddels zijn we beide een aantal jaren vrij kunstenaar. Julia schildert en Hugo performt als woordkunstenaar. We gebruiken onze tijd in het tuinatelier om zelfonderzoek te doen. Waar staan we? Waarom maken we wat we maken? Wat is onze intentie? Wat is de betekenis van ons werk? Voor onszelf, voor de kijker en het publiek? We bevragen onszelf en elkaar op die onderwerpen. 

Soms nodigen we een externe uit. Zo hebben we met een dirigent annex stemcoach “onze stem” verklankt. Al met al is onze residentie vooral een reflectie. We gebruiken trouwens geen vast format of methode maar bepalen zelf welke onderwerpen we graag met elkaar willen bespreken. Uiteindelijk willen als output, naast alle learnings die we er voor onszelf uithalen, een soort van werkboek maken dat ook weer door andere kunstenaars kan worden gebruikt. Misschien in de vorm van workshops die wij zouden kunnen geven.”       

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders is dan jullie gewend zijn?
“Het is buitengewoon prettig om deze reflectie buiten onze eigen woon- en werkplek te doen. Een vaste plek en een vaste tijd geeft ook een prettig soort focus. Van buitenaf, in dit geval dus vanuit de beslotenheid van het tuinhuis, zien we de dingen toch net even anders dan thuis. Vervolgens nemen we die inzichten mee de wereld in. Outside in en inside out.“

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen jullie werk zien?
"Ons werk is gemakkelijk te vinden op onze websites. Julia: www.juliakaiserart.com Hugo: www.wordbites.nl Daar vind je ook onze socials."

Hugo en Julia zitten naast elkaar op een stoel in het tuinatelier. Ze hebben hun benen over elkaar geslagen in spiegelbeeld van elkaar. Op een witte muur rechts van hen hangen grote witte vellen met teksten in zwarte stift. Op de grond ligt een groot rood tapijt.
Foto: Juri Hiensch