Skip Navigation Links

Maarten Dekker in het tuinatelier

Juli 2021

Sinds 1 mei werkt Maarten Dekker in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Maarten is beeldend kunstenaar en gebruikt het atelier om te experimenteren, visueel en materieel. Drie vragen aan Maarten:

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
Kort gezegd: indrukken van de zigzagstoel. Ik ben eigenlijk al heel lang bezig met deze stoel van Gerrit Rietveld. Het is zo’n motief dat maar terug blijft komen; waarschijnlijk omdat het voor mij een soort projectiescherm is geworden, een hele wereld ontvouwt zich vanuit dit object. 
In het tuinatelier experimenteer ik momenteel met een aantal dingen die samenkomen binnen dit onderzoek. Eén van de aspecten is het experiment met verschillende texturen op papier. Dit doe ik met name op A6-formaat, het formaat van o.a. kunstansichtkaarten (met reproducties van bekende kunstwerken). 

Een tweede aspect is het maken van indrukken in papier met de verschillende onderdelen van de zigzagstoel. Hiermee breng ik diepte aan in het oppervlak. Een derde (wellicht erg voor de hand liggend) aspect is het zoeken naar interessant beeld. Dus meer vanuit de vraag hoe de verschillende experimenten kunnen worden ingezet zodat er werk ontstaat. Dit is tevens een manier om de inhoudelijke kant verder uit te diepen. Wat dat betreft zijn er meerdere sporen, maar je kunt denken aan dingen als reproductie versus origineel, merchandise en het beeld dat we hebben van een iconisch ontwerp als de zigzagstoel.

Daarnaast ben ik aan het kijken hoe er vormen van interactie mogelijk zijn vanuit mijn werk. En dit gaat dan vooral om ideeën over het maken én meenemen van een indruk – letterlijk en figuurlijk. Dit klinkt wellicht wat vaag, maar dat is het op dit moment ook.. haha. Hopelijk komt er iets interessants uit aan het einde van de werkperiode.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Door het licht dat via de dakramen binnenvalt, is het in deze zonnige tijd bijna overbodig om kunstlicht aan te hebben. En dat is erg prettig. Ook omdat ik met verschillende texturen bezig ben is het veranderende licht in het tuinatelier heel bruikbaar.

Het is fijn om af en toe in een andere omgeving te werken. Je moet je dan opnieuw verhouden tot de beperkingen die een bepaalde plek heeft. Dat geeft een ander soort concentratie; je beweegt letterlijk anders door je werkplek en creëert nieuwe rituelen (in dagritme e.d.). Hierdoor komen je gedachten op nieuwe sporen. Dus ja, het is anders dan ik gewend ben, en daardoor werkt het goed.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
www.maartendekker.com.

Fotografie: Juri Hiensch.

Maarten Dekker staat in het atelier in het licht vanuit de lichtkoepel en houdt een doek in de handen
foto: Juri Hiensch