Skip Navigation Links

Visitekaartjes van het K.F. Hein Fonds

Februari 2019

Het K.F. Hein Fonds ondersteunt jaarlijks vele honderden initiatieven en mensen die Utrecht mooier en sterker maken. Om de diversiteit van alles wat wij doen te laten zien, zijn er op de achterkant van onze visitekaartjes tien verschillende foto’s te zien met een paar mooie voorbeelden. Hebt u weleens een visitekaartje gekregen van een van de medewerkers? En bent u benieuwd naar het verhaal achter de foto? Hier vindt u de tien verhalen.

Bunker 599 van In Motie Dans

De jonge Utrechtse dansgroep In Motie maakte in 2016 de dansvoorstelling Bunker 599, waarbij dansers een doorgezaagde bunker uit de Tweede Wereldoorlog, langs een continu razende snelweg verkenden. Op een historische plek in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, middenin de natuur maakte het gezelschap een totaalbeleving van moderne dans en locatietheater als ode aan Bunker 599.

dansers gebaren naar de hemel in het gras bij de bunker

Catching Cultures Orchestra

Catching Cultures Orchestra geeft de muziek die vluchtelingen hebben meegenomen een plek in de Nederlandse samenleving en biedt mensen met verschillende culturele achtergrond gelegenheid samen muziek te maken in interactie met een divers publiek. Het orkest maakt eigen producties voor podia en festivals en organiseert ontmoetingsactiviteiten in wijken en asielzoekerscentra in Utrecht met openbare orkestrepetities en meespeelavonden. Samen muziek maken en beleven of gewoon komen luisteren doorbreekt het isolement en de sleur van een verblijf in een AZC en geeft alle wijkbewoners de mogelijkheid om nieuwkomers en elkaar te ontmoeten.

twee musici van Catching Cultures Orchestra

Klompenpad

Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen in de provincie Utrecht. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. Landschap Erfgoed Utrecht, dat al verschillende klompenpaden samen met omwonenden maakte, wil dat wandelaars kunnen genieten van de mooie omgeving. Lekker struinen door het weiland, kleine doorsteekjes ontdekken en een kop koffie bij een boerenerf. Genieten van frisse lucht, rust en de streek. Zin om te wandelen? Kijk op Klompenpaden.nl. Klompen aan, rugzak op en gaan!

routebordje klompenpad in het bos met wandelaars op de achtergrond

De Pronkkast

De Pronkkast is een kunstproject voor ouderen in zorgcentra. In de deelnemende zorgcentra wordt een kleurrijk, opvallend meubel geplaatst: De Pronkkast. In deze kast staan verrassende kunstvoorwerpen en zijn er foto’s te bekijken en radiofragmenten te beluisteren. Thema van de kast is THUIS. Rondom dit thema wordt een groot aantal creatieve activiteiten (schrijven, beeldend, muziek, fotografie) aan de bewoners aangeboden. Door middel van een bepaalde methodiek worden herinneringen aangeboord en op een bijzondere manier door de deelnemers vormgegeven, met hulp van geschoolde kunstenaars/docenten. De resultaten worden tentoongesteld en komen deels in de kast.

twee mensen bekijken de voorwerpen in de pronkkast

YoungAmbitionNL

Juist kwetsbare jongeren hebben vaak extra hulp nodig om hun plek te vinden binnen het onderwijs en/of de arbeidsmarkt. Young Ambition heeft passie voor jongeren, onderwijs en werk. Zij helpen jongeren bij het ontdekken van hun talenten en dromen. Met een persoonlijke aanpak, die helemaal past bij de wensen van de jongere, blijft de jongere gemotiveerd. Young Ambition is in 2013 opgericht door Maaike Pheifer en Marieke Hengelaar vanuit de wens om studie- en beroepsoriëntatie toegankelijk te maken voor iedereen. De stichting richt zich speciaal op jongeren van het praktijkonderwijs, vmbo en mbo uit de regio Utrecht, tussen de 15 en 24 jaar oud.

jonge vrouw en man houden een bord omhoog met: Ik heb talent

Zeeverschijnsel – Jop Vissers Vorstenbosch

Dit is een van de twee kunstwerken die Jop Vissers Vorstenbosch in 2016 maakte in opdracht van de kunstcommissie van het K.F. Hein Fonds in het kader van het nissenproject. In het kader van dit project kreeg een kunstenaar jaarlijks opdracht om een tijdelijke installatie te maken in twee in ons kantoorpand aanwezige nissen. Vissers Vorstenbosch liet zich inspireren door een bezoek aan de failliete industriestad Detroit en werd gegrepen door de romantiek van het verval. In 2017 kochten wij de pendant van dit werk aan. Straatverschijnsel is sindsdien in onze hal te bewonderen.

kunstwerk 'zeeverschijnsel' van Jop Vissers Vorstenboch: een tl-lichtbak met daarop in geel, blauw en zwart een abstract zeelandschap en deels gebroken plexiglas ervoor

 

Karl Friedrich Hein

Karl Friedrich Hein werd in 1867 in het Duitse Herne geboren en kwam na zijn schooltijd in het mijnbedrijf terecht. Via de kolenhandel kwam hij in Utrecht terecht, waar hij carrière maakte bij de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV). Karl Friedrich Hein is nooit getrouwd. Hij leefde vooral sober en hielp mensen en organisaties met giften en leningen. In 1945 overleed de inmiddels tot Nederlander genaturaliseerde Karl Friedrich Hein aan de gevolgen van een aanrijding door een Duitse legertruck. Zijn vermogen kwam ten goede aan de stichting die hij in 1938 had opgericht met als doelstelling zowel zijn familie als algemene goede doelen te ondersteunen.

Portret van Karl Friedrich Hein
Caption

 

De Paardenkathedraal

Met z'n torentjes, kantelen en gotische vensters vormt de Paardenkathedraal een soort klein Kasteel De Haar in Utrecht-Oost. Gebouwd als manege voor zieke paarden is het tegenwoordig een theater, door het K.F. Hein Fonds Monumenten verhuurd aan het gezelschap Theater Utrecht. Net als andere panden op het Veeartsenijterrein is het in 2017 aangewezen als gemeentelijk monument.

Voorgevel van de Paardenkathedraal

Boccia

Boccia is een Paralympische sport voor mensen met een zware motorische beperking die natuurlijk ook op recreatief niveau gespeeld kan worden. Het mikspel lijkt het meest op jeu de boules en is toegankelijk voor iedereen. Dankzij diverse hulpmiddelen kunnen ook spelers met onvoldoende gooikracht boccia spelen. Het K.F. Hein Fonds heeft al diverse malen bijgedragen aan toernooien en kampioenschappen boccia.

bocciaspeler in actie tijdens een zaalwedstrijd

Buurtinitiatieven

Sinds 2015 kunnen mensen die een initiatief willen nemen om de sociale cohesie in hun wijk te vergroten, of hun wijk groener te maken, een bijdrage krijgen van maximaal € 500 van het K.F. Hein Fonds. Bijvoorbeeld om met buren samen te koken en eten, of plantenbakken op straat te beschilderen en vullen met plantjes. Mensen nemen dit initiatief vaak alleen of als groep, en niet vanuit een stichting of vereniging. Daarom kan deze bijdrage als privépersoon aangevraagd worden.

twee vrouwen in de keuken in gesprek

Ook een mooie foto van een project dat niet zou misstaan op onze visitekaartjes? Als we aan een herdruk toe zijn gebruiken we graag weer nieuwe beelden. We vinden het leuk als u ons een foto toestuurt die we mogen gebruiken!