Skip Navigation Links

Mira Nasruddin

Februari 2019

Februari 2019

Begin vorig jaar schreven wij een opdracht uit voor het ontwerp van een barmeubel voor de nieuw ingerichte bibliotheek in ons kantoorpand. De opdracht ging naar meubel- en interieurontwerper Mira Nasruddin, en de vrouw achter het Nederlandse merk PLANKSTAAL.

Mira Nasruddin zit op de trapFoto: Shawn Chin

Opdracht

Bij een nieuwe huisstijl en herdefiniëring van onze identiteit kon het interieur van ons kantoor niet achterblijven. De bibliotheek op de eerste verdieping wordt steeds vaker ingezet voor vergaderingen, workshops, lezingen, muziekuitvoeringen en borrels van zowel het fonds als partnerorganisaties. Dit vroeg om een multifunctionele inrichting die snel aangepast kan worden aan het veelzijdige gebruik. Een onderdeel van de nieuwe inrichting van de bibliotheek is een bar die gebruikt kan worden tijdens borrels en als side table.

vooraanzicht bar in de bibliotheekFoto: Mira Nasruddin

Foto van ingerichte bar in de ruimte

Plankstaal

De meubels van PLANKSTAAL zijn met veel liefde en zorg gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De kast, tafels, verlichting en borrelplanken worden gemaakt in beschutte werkplaatsen. Mira, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ontwikkelde een leermethode met een bouwinstructie in zes stappen waarmee de deelnemers van de werkplaatsen de basisstappen van het metaal- en houtbewerken leren. Ze gebruikt bovendien lokaal gekapt hout. De collectie is rechttoe, rechtaan. De producten zijn altijd een combinatie van planken en staal.

Ontwerp bar

Mira ontwikkelde voor de bar speciaal een nieuwe leermethode. Door middel van deze opdracht leerde Mira samen met de werkmeesters van het Utrechtse werkbedrijf UW metaal de makers hoe ze door het doorlopen van zes stappen van staal tot bar kwamen. Daarna werd het staal gepoedercoat en het hout erin bevestigd. 
Het hoofdmateriaal dat voor de bar werd gebruikt is hout afkomstig van een gekapte esdoorn die niet meer verder kon groeien, uit de tuin van één van de panden van het K.F. Hein Fonds Monumenten: Domplein 9, waar VVV Utrecht Informatie Centrum is gehuisvest. Bij Tafelboom kon het hout drogen en is het verzaagd tot planken. Tafelboom is een stichting in Utrecht die zich richt op het ambachtelijk, duurzaam en lokaal verwerken van het hout van gerooide Utrechtse stadsbomen.

Mede door deze opdracht kan PLANKSTAAL weer nieuw materiaal aanschaffen, een leermethode schrijven en ervoor zorgen dat meer mensen de basisstappen van het hout- en metaalbewerken leren en hierdoor weer een fijne plek vinden in onze maatschappij.

achterkant bar in bibliotheek

ingezoomd op tekst zijkant bar met informatie over herkomst boom en jaartalFotografie: Arthur Martin