Skip Navigation Links

Steun voor herder met een missie

Mei 2023

Wie denkt dat een schaapherder de hele dag rustig met honden en schapen over de heide loopt, komt bedrogen uit. Met 2 honden, 3 bedrijven en 150 schapen is Daniël Versteegh, herder op de Utrechtse Heuvelrug, ‘gewoon heel erg druk’. Met zijn Stichting Schaapskudde Doorn maakt hij zich hard om schapen zichtbaar te houden in het landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Een plek waar ​​drie- tot vijfduizend jaar geleden al schapen werden gehouden en sindsdien onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Vanuit natuurregeling KIEM steunen wij zijn missie. 

Van dromen naar daden

Als jongetje ging Daniël vaak met zijn ouders op vakantie naar de Alpen. Wandelend door de bergen en groene heuvels kwam hij regelmatig herders tegen met hun schaapskudde. Hij wist meteen: ‘dit is het leven’. Een aantal jaar geleden besloot Daniël, inmiddels volwassen, om van zijn jongensdroom werkelijkheid te maken. Hij werd vrijwilliger, leerde de kneepjes van het vak en kocht vervolgens zijn eerste twaalf schapen en een bordercollie. 

Een kleine trailer van grote waarde

Schapen houden doe je niet alleen. Daniël: ‘Mijn eerste aanvraag bij KIEM was voor de aanschaf van een trailer.’ Het toekennen van deze aanvraag is nog steeds van grote betekenis voor hem: ‘Die kleine trailer zorgde ervoor dat hij zijn schapen voor het eerst kon vervoeren van landgoed naar landgoed, zodat ze daar ook konden grazen.’

De volgende stap

Inmiddels is Daniël bedreven in het schrijven van subsidieaanvragen en het ontwikkelen van bedrijfsplannen. In 2019 was hij toe aan de volgende stap en klopte opnieuw aan bij KIEM. Hij wilde zijn schaapskudde uitbreiden om het grote landgoed Nieuw Hydepark in Doorn goed te kunnen beheren. Hiervoor was extra materiaal nodig zoals drinkbakken, schapenhekken voor de lammeren en een kruiwagen. Ondertussen voerde hij een succesvolle crowdfunding campagne om zijn kudde uit te breiden. 

Een herder met een missie

Alles wat Daniël doet dient een helder doel: ‘Hoe je het oeroude model van herders en schaapskuddes kunt behouden. Ik wil dat het een rol krijgt in de samenleving en dat het toekomstbestendig wordt.’ Dat doet Daniël met zijn stichting, die zich inzet voor het behoud van kennis van het herderschap en de bevordering van ecologisch verantwoord natuurbeheer. Maar ook als mindfulnesstrainer bij Schaapfulness en met Herders Bed, duurzame dekbedden van wol. Daniël: ‘KIEM is in mijn beleving een fonds dat dezelfde waarden deelt en het belang van mijn missie inziet. Daarin voel ik me door hen gesteund.’

Natuurregeling KIEM: 1 aanvraag bij 3 fondsen

Via natuurregeling KIEM steunen wij kleinschalige groeninitiatieven in de provincie Utrecht. Dit doen wij samen met Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en Elise Mathilde Fonds. Zo kun je in 1 keer bij 3 fondsen een bijdrage aanvragen tot maximaal € 5.000. Ga naar www.kiemutrecht.nl voor meer informatie. Hier vind je de voorwaarden en lees je hoe je een aanvraag doet. Ook vind je hier hoelang het duurt om een aanvraag te behandelen. 

Herder Daniël staat trots tussen zijn een aantal van zijn schapen in de zon. De schapen grazen, een bordercollie ligt achter de kudde te wachten op zijn commando.
 Herder Daniel © Mark van Welzenis