Skip Navigation Links

Tentoonstelling Thuis van Britt Dorenbosch geopend

September 2017

Van 9 september t/m 26 november 2017 is in het Centraal Museum de tentoonstelling ‘Thuis’ van de Utrechtse kunstenaar Britt Dorenbosch te zien. De tentoonstelling toont het resultaat van een jaar onderzoek dat Dorenbosch heeft gedaan dankzij het K.F. Hein Stipendium. Bekijk hieronder de film over het jaar van Britt met het K.F. Hein Stipendium.

Thuis

Britt Dorenbosch won in september 2016 het K.F. Hein Stipendium met haar schetsontwerp Thuis. De kleurrijke tekeningen en schilderijen die ze in het Centraal Museum presenteert komen voort uit nader onderzoek naar dit thema. Welke elementen zorgen voor het thuisgevoel en welke rol speelt herinnering hierin? Hoe goed kennen we de alledaagse objecten die ons omringen en in hoeverre definiëren zij dit ‘thuis’? Door objecten te schilderen uit de huizen waar ze heeft gewoond, van haar ouderlijk huis tot en met haar huidige huis, zoekt Dorenbosch naar een antwoord op deze vragen.

Details van objecten uit haar directe leefomgeving van toen en nu zorgen voor een rijk kleurenpalet: een gebreide kindersjaal, een kussentje van haar moeder of een geborduurde ceintuur uit Guatemala. Door in te zoomen op het patroon van het object geeft ze de bezoeker ruimte voor eigen interpretatie en plaatst ze zich zelf in een rijke schilderstraditie.

Britt Dorenbosch: "Thuis is mijn rustpunt. Het is de plek waar ik mezelf kan zijn. Wie ik ben wordt weerspiegeld in de spullen die ik om me heen verzamel. Je thuis voelen valt of staat bij herkenbaarheid. De vele planten in mijn huiskamer, de kleurrijke vloerkleden en de zelfgebouwde kasten herinneren me aan mijn ouderlijk huis. Dat is voor mij de basis van thuis zijn."

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Britt Dorenbosch behoort tot de meest interessante jonge schilders uit Nederland. Haar werk is technisch zeer vaardig en steeds weer lijkt ze in haar directe omgeving een aanleiding te vinden om de kracht en het plezier van schilderen te vieren. Ze begeeft zich daarmee op een spannend traject van ogenschijnlijke alledaagsheid en virtuoze verbeeldingskracht." 

bezoekers bekijken schilderij in tentoonstelling

bezoekers bij opening tentoonstelling

K.F. Hein Stipendium
Tweejaarlijks reikt het K.F. Hein Fonds het K.F. Hein Stipendium uit. Het stipendium bestaat uit een bedrag van € 20.000 en een expositie in het Centraal Museum in Utrecht. Het fonds en het Centraal Museum willen hiermee het kunstklimaat in de provincie bevorderen en kunstenaars en ontwerpers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren. Britt Dorenbosch is, na Hans Laban in 2012 en Jeroen van Loon in 2014, de derde winnaar van het K.F. Hein Stipendium.

Fotografie: Anna van Kooij