Skip Navigation Links

The Dead Society: Dirkje Kuik

Maart 2018

Dit jaar, 18 maart 2018, is het 10 jaar geleden dat Dirkje Kuik is overleden. De vrouw die ruim 50 jaar als man door het leven ging: William D. Kuik. De vrouw ook die daar liever niet aan herinnerd wilde worden. De vrouw die vele talenten had, maar vooral als schrijver en beeldend kunstenaar bekendheid genoot. Ook de vrouw die conflicten niet schuwde en vele vriendschappen verloor toen ze definitief als vrouw door het leven ging. Dat maakt herinneringen verzamelen niet altijd makkelijk. Via Arthur Japin, Lex Janssen, Jos te Water Mulder, Niek Waterbolk en Marijke van Dorst heeft journalist Carine van Santen haar beter leren kennen. Een waardevolle ontmoeting.

Als derde aflevering in de serie The Dead Society verscheen een podcast over Dirkje Kuik.

portret Dirkje Kuik in haar woonkamer

Collectie

Het K.F. Hein Fonds heeft een werk van Kuik in de collectie. De in 1992 gemaakte pentekening op papier is getiteld Venetië studie, Uitgebrand kanaal II.

pentekening Venetië studie, Uitgebrand Kanaal II van Dirkje KuikThe Dead Society

Je zou een begraafplaats kunnen zien als een klein dorp met zwijgende buren. Met opgeslagen verhalen die alleen nog verteld worden als de mensen die je gekend hebben ze nog vertellen. Je leeft voort in de herinnering. En hoe vaak kom je nog ter sprake? Hoe lang leven herinneringen voort?

In deze serie podcasts vertelt Carine van Santen de verhalen van begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Het kleine zwijgende dorp aan de rand van de stad en tevens de oudste begraafplaats van Utrecht. Misschien wel te typeren als het Pere la chaise van de stad, met prominente Utrechters als Gerrit Rietveld, Nicolaas Beets, Boijmans en Dirkje Kuik (beeldend kunstenaar), maar ook vele onbekenden voor een overgrote meerderheid. Want wie herinnert zich nog het 8-jarige jongetje Gerard, die in 1882 stierf?

Acteurs geven stem aan de overledenen. De herinneringen worden letterlijk gezocht door Carine van Santen. Wie herinnert zich nog deze verhalen? En welke verhalen moeten volgens hen zeker verteld worden? Familie, vrienden, collega's, historici. Waar leven deze mensen voort?

Makers

Actrice Audrey Bolder geeft stem aan Dirkje Kuik. Wouter Eizenga is ervaren als theatermaker, maar geeft ook les aan de Vertelacademie. Hij zal de storytelling vervolmaken. Carine van Santen heeft inmiddels een aantal radiodocumentaires gemaakt voor NPO/Doc. Daarnaast is ze redacteur en regisseur van het radio 1-programma Kunststof (NTR). Haar ervaring in het laten vertellen van verhalen is ruim.

Portretfoto: Archief Stichting Dirkje Kuik