Skip Navigation Links

Voorbereiding grote restauratie bastionmuur Sonnenborgh

December 2018

December 2018

Bastion Sonnenborgh is een icoon in de stad: het is het meest compleet bewaarde bastion van de zestiende-eeuwse verdedigingswerken van Karel V in Utrecht. Net als alle grote monumenten, heeft ook de Sonnenborgh eens in de zoveel jaren een grote restauratie nodig. Het K.F. Hein Fonds Monumenten, eigenaar van het complex, maakt zich op voor de restauratie van de bastionmuur. Op de uitbuikende delen van de muur worden in voorbereiding op de restauratie netten aangebracht. De restauratie heeft geen invloed op de toegankelijkheid van museum en sterrenwacht Sonnenborgh, dat boven op het bastion ligt. De openingstijden blijven hetzelfde en zijn te vinden op sonnenborgh.nl.

Negentiende-eeuwse bastionmuur

Veel mensen weten niet dat de bastionmuur niet de originele muur is. In de negentiende eeuw, ruim 150 jaar geleden, is een nieuwe muur als een beschermende schil om de middeleeuwse muur heen gemetseld. Het voegwerk van die muur veroorzaakt nu problemen. Sommige voegen laten te veel vocht door, waardoor de muur van binnen nat en instabiel wordt. Een ander deel van het voegwerk is zo hard dat het schade aan de stenen veroorzaakt. Op sommige plekken is de negentiende-eeuwse muur daardoor los gekomen van de middeleeuwse muur. Uit deze zogenaamde uitbuikingen kunnen stenen los komen en daarom zijn nu rondom die plekken netten aangebracht.

Restauratie 2019 en 2020

Het K.F. Hein Fonds Monumenten, eigenaar van het bastion en de gebouwen van de Sterrenwacht, heeft twee jaar lang zorgvuldig onderzoek uit laten voeren naar de staat van de stenen en het voegwerk en naar de ideale samenstelling van de mortel voor deze unieke muur. Tot nu toe is steeds plaatselijk herstel uitgevoerd, waarbij een deel van het voegwerk werd vervangen. Uit het onderzoek blijkt dat het nu nodig is de hele muur te restaureren. De restauratie zal, bij goedkeuring van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in het voorjaar van 2019 starten en tot in 2020 voortduren. Bij deze gelegenheid wordt ook de bestrating bovenop het bastion vernieuwd, zodat het regenwater beter afgevoerd wordt en zo min mogelijk door kan dringen in de muur.

Over K.F. Hein Fonds Monumenten

Het K.F. Hein Fonds Monumenten is gelieerd aan het K.F. Hein Fonds en bezit een aantal iconische monumentale panden in Utrecht. Deze panden worden goed onderhouden en verhuurd, zoveel mogelijk aan organisaties met een cultureel of maatschappelijk karakter. Met de huuropbrengsten wordt het jaarlijkse onderhoud van de panden gefinancierd. Meer weten? Lees wat wij doen voor monumenten.