Skip Navigation Links

Blog: Beeldend kunstenaar Stef Veldhuis reisde door Taiwan

Maart 2023

Beeldend kunstenaar Stef Veldhuis reisde met ons Reisstipendium naar Taiwan, met het plan om keramiek te maken van lokale klei om de levende relatie van mensen en niet-mensen met het land te onderzoeken. Eenmaal daar liep het anders, en is hij een bijzonder onderzoek naar de gevoeligheid van honden voor aardbevingen gaan doen. Lees in zijn blog hieronder over hoe dat onderwerp op zijn pad kwam.

Soil Dogs

Vandaag markeert de laatste week van mijn residentie in Zit-Dim Art Space in samenwerking met Tu-Xing Studio en Ting Shuo Hear Say. Zoals vaak voorkomt met dit soort uitwisselingen, ben ik op een heel ander pad terechtgekomen dan ik van plan was te volgen. Dit is voor mij precies de reden waarom het Artist-in-Residence-format zo interessant is. Je betreedt een andere plaats, een andere cultuur, met vooropgestelde ideeën over wat je zult aantreffen. Maar zodra je je met je nieuwe omgeving verenigt, worden deze veronderstellingen - hoe goed ze ook zijn onderzocht - in twijfel getrokken en weerlegd totdat je geen andere optie hebt dan ze overboord te gooien en opnieuw te beginnen. Door mijn praktijk heen hebben deze ontmoetingen met tegenstand geleid tot een sterker resultaat, en dat was in Taiwan ook het geval. 

Als iemand die gewend is op een vaste aarde te lopen, fascineert het idee van aardbevingen mij enorm. Ik heb mijn leven geleefd in de gelukkige veronderstelling dat de aarde een rigide, onbeweeglijke massa is die mij ondersteunt en verankert. Maar er zijn velen die de aarde hebben ervaren als chaos. Een fundament dat zonder waarschuwing vloeibaar kan worden. Een levend, ademend onderland dat zorgvuldig onderhandelen vereist door degenen die het hun thuis noemen. 

Twee weken na het begin van mijn onderzoek trof een verwoestende aardbeving Turkije en Syrië die aan meer dan 20.000 mensen het leven kostte en 237.000 inwoners van de regio op de vlucht joeg. De omvang van deze ramp, samen met de talloze andere die er wereldwijd aan voorafgingen, benadrukken de noodzaak van betrouwbare methoden om aardbevingen te voorspellen, en verklaren de talloze spreekwoorden en volksgeloven die dat proberen. Een kracht die bergen kan verzetten is een kracht waarop we moeten anticiperen. 

Honden hebben mij vergezeld tijdens mijn verblijf in Taiwan. Niet alleen de vriendelijke couch potato genaamd Gili die Tu Xing keramiek studio bewaakt, maar ook de enorme hoeveelheid straathonden die me begroetten met nieuwsgierigheid, onverschilligheid of luid geblaf en gesnauw als ik ze tegenkwam in de straten van de stad. Ik wist van de veronderstelde gevoeligheid van honden voor aardbevingen, maar deze frequente ontmoetingen hebben me ertoe gebracht het onderwerp grondig te onderzoeken. 

Mijn werk richt zich vaak op de methoden waarmee meer-dan-menselijke organismen de wereld waarin wij leven waarnemen. Een van mijn recente installaties, High Voltage Waggle Dance, onderzoekt de elektro-communicatie binnen de bijenkorven van de Sloveense bergen. Een ander werk probeerde de wateren van de Nederlandse Waddenzee te ervaren door het gedrag van een enkele mossel die er zijn thuis heeft om te zetten naar klank. Het voelde dus als een logische voortzetting van mijn praktijk om aardbevingen te onderzoeken door te kijken naar de waarnemingsmethoden van honden. 

Twee maanden van onderzoek, experimenteren, opnemen, verzamelen, boetseren en waarnemen hebben geresulteerd in Soil Dogs; een installatie die de sonische en ultra- en infrasonische stemmen van het land weerklinkt door middel van waterspuwers met hondenkoppen, gevormd uit de aarde van de stad Tainan. Ik ben iedereen die mij heeft geholpen bij het maken van dit werk eeuwig dankbaar. In het bijzonder Peng Yi-Hsuan voor zijn vriendschap, zijn wijsheid, en voor de talloze avonturen die dit onderzoek hebben gevormd; aan Huang Hung-Yu voor haar immense geduld; Nigel Brown voor zijn sonische raad; aan Fu Zi-Jun voor het uitpuzzelen van de houten constructie; en natuurlijk aan Huang Kuan-Wen en Cheng Ming-Chun voor al hun keramische en steun. 

Meer zien van Stef Veldhuis? Kijk op zijn website www.stefveldhuis.com en Instagram www.instagram.com/stefveldhuis.  

een keramieken hondenkop hangt aan twee dikke ijzeren kettingen en een frame
Foto: Peng YiHsuan
drie keramieken hondenkoppen, de bekken opengesperd en de tanden goed zichtbaar, liggen in de hoek van een ruimte op de gladde vloer
Foto: Peng YiHsuan 
twee gele stroomkabeltjes zijn aangesloten op een batterij die in een gaatje in een stuk beton steekt. Een rond stukje beton (uit het gat) staat los ernaast.
Foto: Peng YiHsuan 
drie keramieken hondenkoppen liggen op de gladde vloer in een hoek van de ruimte. Stroomkabeltjes lopen van de hondenkoppen naar een scherm, waarop leestekens in de vorm van een hondenkop te zien zijn en een grafiek met een piek
Foto: Peng YiHsuan