Skip Navigation Links

Britt Dorenbosch: "Thuis is mijn rustpunt"

Januari 2018

In september 2016 won Britt Dorenbosch het K.F. Hein Stipendium met haar schetsontwerp Thuis. Dankzij het stipendium kon ze een jaar lang schilderkunstig onderzoek doen naar wat 'thuis' voor haar betekent. In september 2017 opende haar tentoonstelling 'Thuis' in het Centraal Museum. De kleurrijke tekeningen en schilderijen die ze in het Centraal Museum presenteerde komen voort uit nader onderzoek naar dit thema. Welke elementen zorgen voor het thuisgevoel en welke rol speelt herinnering hierin? Hoe goed kennen we de alledaagse objecten die ons omringen en in hoeverre definiëren zij dit ‘thuis’? Door objecten te schilderen uit de huizen waar ze heeft gewoond, van haar ouderlijk huis tot en met haar huidige huis, zoekt Dorenbosch naar een antwoord op deze vragen.

Britt Dorenbosch maakt ei-tempera-verf in haar atelier
Foto: Arthur Martin

 

Details van objecten uit haar directe leefomgeving van toen en nu zorgen voor een rijk kleurenpalet: een gebreide kindersjaal, een kussentje van haar moeder of een geborduurde ceintuur uit Guatemala. Door in te zoomen op het patroon van het object geeft ze de bezoeker ruimte voor eigen interpretatie en plaatst ze zich zelf in een rijke schilderstraditie.

Britt Dorenbosch: "Thuis is mijn rustpunt. Het is de plek waar ik mezelf kan zijn. Wie ik ben wordt weerspiegeld in de spullen die ik om me heen verzamel. Je thuis voelen valt of staat bij herkenbaarheid. De vele planten in mijn huiskamer, de kleurrijke vloerkleden en de zelfgebouwde kasten herinneren me aan mijn ouderlijk huis. Dat is voor mij de basis van thuis zijn."

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Britt Dorenbosch behoort tot de meest interessante jonge schilders uit Nederland. Haar werk is technisch zeer vaardig en steeds weer lijkt ze in haar directe omgeving een aanleiding te vinden om de kracht en het plezier van schilderen te vieren. Ze begeeft zich daarmee op een spannend traject van ogenschijnlijke alledaagsheid en virtuoze verbeeldingskracht."  

Britt Dorenbosch werkt aan een schilderij in haar atelier
Foto: Arthur Martin

 

tentoonstellingszaal in Centraal Museum met drie kunstwerken van Britt Dorenbosch
Foto: Centraal Museum, Utrecht/Ernst Moritz 
Portret Britt Dorenbosch
Foto: Arthur Martin