Skip Navigation Links

Gretha Hengst in het Tuinatelier

September 2022

Van 1 augustus tot 1 november werkt Gretha Hengst in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. Gretha werkt samen met actrice Kaltoum Boufangacha aan een installatie rond het thema subject en object. Gretha beschrijft hieronder hoe het werken in het atelier haar bevalt.

Ik fiets naar het tuinatelier door een prachtig stuk groen Utrecht, maak met een sleutel het hek open en weer dicht, draai de tuindeur van het slot en nadat ik mijn fiets heb weggezet, de deur van het atelier. Alle spullen die niet in de installatie horen die ik binnen aan het maken ben, zet ik buiten. Als ik daarmee klaar ben ga ik met een kopje thee voor de open deur zitten. Er schiet me een liedje te binnen. Een liedje over herinneringen aan een huisje als van Hans en Grietje waar een meisje buiten zit en een liedje zingt over duizend vlindertjes. Zou zomaar kunnen, denk ik, vlinders in deze prachtige tuin, waar ik in alle rust en stilte een universum aan herinneringen aan het bouwen ben. Herinneringen aan de achterkant van de natuur. Beelden van indringers, prooien, afschuw, dreiging, vleselijkheid doemen op. Het wordt een universum waar je in rond kunt lopen, waar beelden verschuiven en achterkanten zichtbaar worden. Een vergankelijke wereld waarin voortdurend hersteld wordt.

Ik sta op de drempel en kijk naar de eerste opzet voor de installatie binnen, dan naar de tuin buiten, hoor het water van de fontein en prijs mijzelf gelukkig. Hier mag ik samen met Kaltoum Boufangacha, actrice en theatermaakster, uitzoeken hoe we onze achterkantherrineringen kunnen inzetten voor een installatie/performance. Welke vorm kies je voor verhalen die je liever niet wilt vertellen. We besluiten dat we het over verstarring en dissociatie willen hebben. Als je verstart hoef je niet te voelen, als je dissocieert kun je denken dat het niet over jou gaat. We ontdekken dat we het via de beelden over herinneringen gaan hebben en via de performance over de actualiteit van het hier en nu. We stuiten op het spanningsveld tussen tot object gemaakt worden en een eigen stem hebben.

We hebben nog bijna twee maanden om te zoeken. Elke twee weken nodigen we mensen uit om verschillende scenario’s voor een performance uit te proberen. Het is een intens proces, de antwoorden liggen niet voor het oprapen, maar er gebeurt van alles. Foto’s van de installatie kun je vinden op Instagram/grethahengst. Meer informatie over ons via google of www.grethahengst.nl

In een donkere ruimte staat een vrouw tussen haar kunstwerken. Je ziet fragmenten doordat er licht op valt. Rechts iets van benen of zijn het poten? Achterin een groot oog, een gezicht en vormen waarnaar je moet raden. Alles in grijzen. De vrouw  staat onder het boven licht. Daardoor zie je goed hoe ze in de verte kijkt. Waar denkt ze aan?

Fotografie: Juri Hiensch

Ook werken in het Tuinatelier?

Het atelier is beschikbaar voor Utrechtse makers voor een tijdelijke werkperiode van maximaal drie maanden. Meer weten? Hier vind je informatie over het Tuinatelier.