Skip Navigation Links

Hans Laban: "We do have something in common"

September 2012

De Utrechtse kunstenaar Hans Laban is de winnaar van het eerste K.F. Hein Kunststipendium 2012. Dit stipendium is in 2011 ingesteld door de K.F. Hein Stichting ter ondersteuning en stimulering van de ontwikkeling van beeldend kunstenaars en vormgevers in de provincie Utrecht. Het thema van het eerste stipendium was ‘The Art of Making Peace’ in het kader van de viering van de Vrede van Utrecht in 2013. Labans voorstel voor een beeldend kunstwerk werd gekozen uit 55 inzendingen. Het resultaat – een prentenserie getiteld We Do Have Something In Common – wordt van 14 september t/m 1 december 2013 gepresenteerd in de Nieuw Utrecht Kamers van het Centraal Museum. Deze kamers zijn exclusief bestemd voor Utrechtse kunstenaars, vormgevers en ontwerper.

Hans Laban maakt zeefdruk in zijn atelier

We Do Have Something In Common

Voor het stipendium heeft Hans Laban een aantal portretten van groepen vrienden en familieleden bewerkt en overgebracht op etsplaten, linoleum en houten panelen. De foto's kwamen van contacten uit alle windstreken van de wereld. Door de foto’s te combineren en een geheel eigen prenttechniek toe te passen, blijft de gelaagdheid subtiel in beeld. De prenten met verschillende families en vriendengroepen lijken hierdoor met elkaar te communiceren, een ‘gesprek’ aan te gaan.

De kunststipendiumjury omschreef We Do Have Something In Common van Laban als een stevig werk, zowel wat inhoud als omschreven uitvoering betreft. In het werk is zowel de traditionele vakman te herkennen, die Laban als grafisch kunstenaar is, als een zeer eigentijds gebruiker van moderne technologieën op het terrein van druktechnieken en communicatie.

zaaloverzicht expositie We do have something in common

Foto: Hans Laban

www.hanslaban.nl