Skip Navigation Links

Schuldpreventie op z’n kop: jongeren bedenken zelf oplossingen

Oktober 2020

Het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat door een maatschappelijk en actueel thema onder de aandacht te brengen dat hun werkzaamheden dagelijks raakt, namelijk: Jongeren en Schulden. Een belangrijk onderwerp, want steeds meer jongeren raken in de financiële problemen. Het aantal jongeren onder de 24 jaar oud met schulden is de afgelopen vijf jaar met 70 procent toegenomen. Het K.F. Hein Fonds is daarom een samenwerking aangegaan met Stichting Talent And Dreams (STAD) Utrecht, een projectorganisatie voor jongeren. 

Jongerenwerkers, politici en beleidsmakers vragen zich geregeld af: “Hoe kunnen wij jongeren betrekken bij (het maken van) ons beleid?” Met haar programma SLIMPACT draait STAD die vraag om: Hoe kunnen wij beleidsmakers betrekken bij wat jongeren doen? SLIMPACT gaat over het betrekken van volwassenen bij jongeren. Het vormen van beleid door te luisteren naar jongeren. Luisteren naar hun oplossingsgerichte denken en vooral ook het benutten van hun creatieve denkkracht. Want zeg nou zelf, wie weten er nou het beste wat speelt onder jongeren?

In opdracht van het K.F. Hein Fonds gaan vijf SLIMPACT jongerenteams nu aan de slag met het thema Jongeren & Schuldpreventie. Best een ingewikkeld onderwerp met een boel taboes. Nu het aantal jongeren met schulden blijft stijgen, is de vraag dan ook hoe we daar iets in veranderen en écht preventief te werk kunnen gaan? Hoe kijken jongeren zelf eigenlijk naar dit onderwerp en waar zien zij kansen liggen?

Op 3 september jl. zijn de SLIMPACT jongeren gebriefd over dit thema. Nadat zij aan diverse experts van o.a. de Gemeente Utrecht, de Tussenvoorziening en het K.F. Hein Fonds via Zoom al hun vragen hebben kunnen stellen, zijn ze een aantal dagen lang aan het brainstormen geslagen. Tijdens een bijeenkomst in The Colour Kitchen Zuilen op donderdag 10 september heeft ieder team drie zelfbedachte concepten gepitcht aan een jury, bestaande uit jongeren, ervaringsdeskundigen en experts van de Tussenvoorziening, Gemeente Utrecht, Rabobank, U-2B Heard! en het VSB Fonds. De juryleden hebben vervolgens besloten met welk concept ieder team de aankomende maand aan de slag gaat. De concepten zullen als 'trials' worden uitgevoerd, zodat we kunnen zien hoe uitvoerbaar ze zijn en hoeveel impact ze genereren. In oktober zullen de resultaten door de teams gepresenteerd worden, super spannend! Vervolgens zullen twee concepten worden geïmplementeerd bij een passende organisatie om het samen met die organisatie verder door te ontwikkelen. Meer over de gekozen concepten kun je hier lezen.