Skip Navigation Links

Marcia Sandee in het Tuinatelier

Van 1 november tot 1 januari werkt zelfstandig audio- en filmmaker Marcia Sandee in ons Tuinatelier aan de Maliesingel.

Marcia Sandee in het Tuinatelier

Van 1 november tot 1 januari werkt zelfstandig audio- en filmmaker Marcia Sandee in ons Tuinatelier aan de Maliesingel.

Marcia Sandee in het Tuinatelier

Januari 2024

Van 1 november tot 1 februari werkt zelfstandig audio- en filmmaker Marcia Sandee in ons Tuinatelier aan de Maliesingel. Vier vragen aan Marcia:

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?

Hier in het tuinatelier werk ik aan een audiodocumentaire. Het is een persoonlijk verhaal over stemmen horen en het zien van andere werelden. In dit verhaal probeer ik zo dicht mogelijk bij mijn eigen ervaringen te blijven. In die ervaringen vind ik de nuance. Hierdoor lukt het me om voorbij te gaan aan meningen over dit thema.

Is het anders dan je gewend bent?

Met het starten van de werkperiode ben ik teruggegaan naar de basis van verhalen maken. Dat had ik niet zo bedacht, maar het diende zich aan. Welke vertelvorm en opbouw kies je en waarom? Het is ontzettend lastig om een goed verhaal te vertellen. Ik kan ervan wakker liggen als ik een verhaal vertel en de opbouw nét niet lekker liep. Met het maken van audiodocumentaires kan ik deze inzichten verwerken en gewoon eens een andere opbouw uitproberen. 
Ook heb ik hier onderzoek gedaan naar de kracht van egodocumentaires. Het is de meest kwetsbare vorm van maken. Je stelt jezelf centraal in een psychologisch proces. Je weet de uitkomst niet en je weet niet wat er met je verhaal gebeurt als je het in de wereld zet. Maar, met dit werk laat ik mijn eigen stem horen. 

Hoe bevalt het werken op deze plek?

Ik ben hier de tweede kunstenaar die werkt met audio. De ruimte is ingericht voor kunstenaars met een andere discipline, maar ik voel me daar juist fijn bij. Geen donkere geluidsstudio, maar veel daglicht en ramen met uitzicht op een tuin. De ruimte hier doet me denken aan de kunstacademie. Daarom lukt het me vast zo goed om in een onderzoek en ontwikkeling te blijven. Ik ben steeds meer in een productie in plaats van een procesgerichte werkmethode terechtgekomen. Het is fijn dat hier los te laten. 

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?

Mijn werk is te beluisteren en te vinden op mijn site marciasandee.nl Het project waar ik op dit moment aan werk, is vooralsnog alleen te beluisteren aan het eind van mijn werkperiode hier. 

Portret Marcia Sandee
Foto: Juri Hiensch