Natuuraanvraagloket KIEM succesvol eerste halfjaar
Juli 2019
Via natuurloket KIEM hebben het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht in het eerste halfjaar veertien groeninitiatieven kunnen ondersteunen in Stichtse Vecht, Utrecht, Wijk bij Duurstede, Leusden, Utrechtse Heuvelrug, De Bilt, Amersfoort en Woerden. Dankzij KIEM krijgen vrijwilligersprojecten op het gebied van natuur in de provincie Utrecht een boost.
Kruiden en informatiepaaltjes in Wijk bij Duurstede
Een van de ondersteunde initiatieven is de herinrichting van de kruidentuin in de Heemtuin in Wijk bij Duurstede. Nadat de oude beplanting is verwijderd en de paadjes opnieuw zijn bestraat is struikkamperfoelie geplant door de vrijwilligers. Coördinator Heemtuin Lex Kramer: “KIEM subsidieerde de kruiden en een stagiair toegepaste biologie bij Kwekerij De Heliant maakte het beplantingsplan van ge- en verbruikskruiden en kruiden voor medicinale toepassingen. Er staan kruiden voor in de keuken om drank en spijs beter te laten smaken, kruiden om thee van te zetten, kruiden om textiel te kleuren en nog vele andere.” Ook zijn dankzij KIEM informatiepaaltjes met QR-codes geplaatst in de tuin, waardoor bezoekers makkelijk meer informatie kunnen vinden over de verschillende delen van de tuin. Bezoekers van harte welkom!
Zaaggereedschap in Harmelen
Ook de vrijwilligersgroep Behoud Groen Erfgoed Harmelen kreeg een bijdrage, voor de aankoop van zaaggereedschap en veiligheidsmaterialen. Martijn Schipper, coördinator van de groep: “De gereedschappen zijn besteld en afgeleverd. Ziet er goed uit! Nu we de opleiding hebben gevolgd bij Landschap Erfgoed Utrecht zijn we er helemaal klaar voor. We trappen het snoeiseizoen af met de landelijke Natuurwerkdag op 2 november. Dan nog zonder motorzaag; die dag werken we handgereedschap omdat iedereen uit de buurt kan komen meehelpen. Ik kan eigenlijk niet wachten om ermee te gaan werken! Behoud Groen Erfgoed Harmelen is een kleine vrijwilligersgroep, en de bijdrage van KIEM betekent veel voor ons. Het is voor ons de enige mogelijkheid om deze duurdere gereedschappen te financieren, want wij krijgen geen subsidie van de gemeente. Terwijl het wel belangrijk is om veilig en met kwaliteit te kunnen werken.”
Aanvragen welkom
Aanvragen voor KIEM kunnen doorlopend ingediend worden en hebben een behandeltermijn van ongeveer twee maanden. Middelgrote groeninitiatieven komen in aanmerking voor een bijdrage van maximaal € 5.000 en soms kan hiermee een project volledig gefinancierd worden. Ook een groen idee?
Kijk voor meer informatie over richtlijnen en criteria op de webpagina over KIEM.