Skip Navigation Links

Noor van der Brugge, Chantal Breukers en Beth Namenwirth in het Tuinatelier

December 2019

Sinds 1 november werken Noor van der Brugge, Chantal Breukers en Beth Namenwirth in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. De drie kunstenaars kennen elkaar al lang, maar werken voor het eerst voor een langere periode samen. Over de samenwerking schreven ze onderstaande tekst.

‘The elephant in the room’

Chantal Breukers had een openbaring onder de douche: Noor van der Brugge, Beth Namenwirth en zijzelf zouden samen exposeren. Het "hoe of wat" was nog niet duidelijk en ook nog niet belangrijk, maar de combinatie dagelijkse-dingen (Beth), literatuur (Noor) en kunstgeschiedenis (Chantal) zou al spannend kunnen zijn. De 3 kunstenaars zijn vervolgens 2 jaar lang regelmatig samen gekomen om elkaar beter te leren kennen, ideeën uit te wisselen en te brainstormen over hoe de samenwerking er uit zou kunnen zien.

Een belangrijke bijeenkomst was die in het bijzijn van Alex de Vries, interviewer, schrijver, spreker en uitgever op het gebied van hedendaagse kunst. Alex bezit het talent tijdens het interviewen de essentie achter de mens bloot te leggen. Zo kwamen we er samen met hem achter dat onze grootste overeenkomst is dat we onder de jas van het vrouw-zijn het nieuwsgierige, speelse en energieke meisje in ons mee dragen.

Toen de mogelijkheid zich voordeed een periode in het K.F. Hein tuinhuis te werken, hebben we dat meteen aangegrepen. Inmiddels zijn we daar zo'n 6 weken aan het werken, of liever spelen. Op de muren is een raster aangebracht van vlakken van 30 bij 30cm. Dit zou een houvast bieden, omdat het thema nog vrij open was. Als bij een Chinese Whisper reageren de kunstenaars steeds weer op elkaar. Zo vermengen hun persoonlijke thema's zich met elkaar en geleidelijk aan ontstaat er een visueel verhaal, dat ze gezamenlijk vertellen.

In het tuinhuis blijkt een monastieke rust te heersen, de drukte van de wereld lijkt er ver weg. Dit schept de gelegenheid voor introspectie en om zich als kunstenaar vrij te voelen.