Skip Navigation Links

René Eicke in het tuinatelier

Maart 2020

Sinds 1 februari 2020 werkte René Eicke in het Tuinatelier van het K.F. Hein Fonds aan de Maliesingel. René onderzoekt in zijn werkperiode het begrip tijd en herhaling en blikt terug op zijn afgelopen jaren in de stad Utrecht.

Een film van Art Forever laat zien hoe René Eicke zijn werkperiode in het tuinatelier heeft ervaren. Bekijk de film hieronder:

Drie vragen aan René:

Waar werk je aan tijdens je periode in het tuinatelier?
Het tuinatelier als een plek van bezinning. Nieuw werk, in de techniek van het vouwen en ontvouwen van zwart schilderdoek, breng ik in het tuinatelier telkens weer direct in relatie met eerder gemaakt werk. Verschuivingen en veranderingen van beeld en betekenis onderzoek ik binnen een tijdsperiode van ca. een jaar. Mijn werkproces verloopt als een collage die zich montageachtig door de tijd beweegt te vergelijken natuurlijk met hoe mijn hersenen werken en mijn veranderend, verschoven beeld van de werkelijkheid.
De tuinatelieperiode is voor mij eigenlijk een tijdsreis. Terug, heen, kriskras. Geheugen en herinneringswerk met het moment van handelen als het voortdurend vertrekkende en de toekomst als het onbestemde. 
Het uiteindelijk materiele werk, bij voorbeeld het schilderij, fungeert als verdichting van ruimte en tijd. Dit werk staat dan uiteindelijk in relatie tot alles. Ik werk met licht, schaduw en vorm als vorm. Door licht en schaduw in tijd verbonden, probeer ik enig inzicht op komen en gaan of worden en veranderen te krijgen.

Hoe bevalt het werken op deze plek? Is het anders dan je gewend bent?
Het werken in het tuinatelier bevalt me ontzettend goed. Een rustige plek waar ik ongestoord kan werken. Op vaste tijden, 5 dagen per week kan ik in een zeer regelmatig ritme optimaal functioneren. Alleen al de keuze voor deze plek voor een bepaalde begrensde periode laat me alert werken. De herhaling is hier geen automatisme maar stimuleert het veranderlijke moment.

Voor iedereen die benieuwd is: waar kunnen mensen je werk zien?
Mijn werk is te vinden op Instagram. Google René Eicke instagram en er verschijnen 300 afbeeldingen van het afgelopen jaar.

René staat midden in het atelier in een lange zwarte jas, kijkend naar de vloer en omringd door zijn abstracte schilderijen
Foto: Juri Hiensch

geometrisch schilderij in zwart-wit


zes schilderijen met gradaties van zwart, wit en grijs aan de muur in het atelier

fragmenten van zwarte lijnen op de muur van het atelier

drie geometrische zwart-witte schilderijen hangen op verschillende hoogtes aan de muur over een lijnenspel van zwarte tape
zwarte lijnen op de muur creeren een wit rechthoekig vlak in het midden, uiterst links hangt een schilderij met geometrische vormen

zestien schilderijen hangen vlakbij elkaar aan de muur en zijn verbonden door zwarte lijnen van tape

21 schilderijen tonen gradaties van wit, zwart en grijs