Skip Navigation Links

Vieren met vlaggen

Januari 2020

Januari 2020

Misschien heeft u het al gezien: aan de voorgevel van het K.F. Hein Fonds wappert een bijzondere vlag. ‘Wapperende Stilte’, ontworpen door fotograaf Heidi de Gier, is de eerste van zes vlaggen die dit jaar beurtelings te bewonderen zijn aan de Maliesingel. Met een feestelijke reden: onze kunstcommissie bestaat maar liefst 20 jaar.

Utrechtse kunstenaars en vormgevers in hun ontwikkeling steunen en hun zichtbaarheid vergroten – daarvoor is de kunstcommissie in het leven geroepen. Met succes, mogen we na twee decennia wel vaststellen. Een indrukwekkend aantal kunstenaars en vormgevers heeft door de jaren heen opdrachten ontvangen en werken verkocht aan het fonds. Te beginnen bij opdrachten voor en aankopen van de kunstwerken in ons eigen gebouw en de beelden in onze tuin, tot tal van bijzondere projecten op locatie. Startende talenten krijgen een eerste opdracht via het Kunstparticipatieproject. Andere kunstenaars en vormgevers geven we kunst- of vormgevingsopdrachten. Ook maken ze eens in de twee jaar kans op het K.F. Hein Stipendium. In Het Utrechts Archief en de Bibliotheek op de Neude worden dit jaar bijzondere kunstwerken onthuld. Weer mede dankzij de kunstcommissie. Op allerlei manieren helpt de commissie zo Utrechtse kunstenaars en vormgevers vooruit. Vroeger, vandaag en als het aan ons ligt nog tot in de verre toekomst.

Opdracht

Dit jaar gaat de vlag uit voor de twintigste verjaardag van de kunstcommissie. We vieren het met een bijzondere opdracht aan zes kunstenaars en vormgevers uit de provincie Utrecht. Ze worden uitgenodigd om voor de gelegenheid een vlag te ontwerpen. Een open opdracht zonder veel restricties: als het maar op een vlag aan de vlaggenmast van ons pand past. Elke twee maanden wordt er een nieuwe vlag geïnstalleerd. Zo is de voorgevel van het K.F. Hein Fonds een heel jaar lang feestelijk getooid.

Voordracht

In twintig jaar tijd heeft de kunstcommissie een uitgebreid netwerk van kunstenaars en vormgevers bijeengebracht. Omvangrijk, kleurrijk en vól potentie. Om dit te onderstrepen besloot de commissie om de zes vlaggenmakers voor dit project niet zélf uit te kiezen, maar mensen uit het netwerk te vragen om passende kandidaten voor te dragen. Zo droeg vormgever Lotte van Laatum de maker van de eerste vlag voor: fotograaf Heidi de Gier. De tweede vlag is van de hand van beeldend kunstenaar Maaike Kramer, aangeprezen door kunstenaar Natalia Ossef. Gedurende het jaar volgen er nog vier voordrachten.

Aandacht

Om de zichtbaarheid van de deelnemende vormgevers en kunstenaars te vergroten, is aan de opdracht ook een interview met foto verbonden. Het interview wordt geschreven door Lucy in de Lucht en gepubliceerd in de maandelijkse bijlage van DUIC: UitLeven! Ook verschijnen de artikelen op de websites van Lucy in de Lucht en het K.F. Hein Fonds. Houd deze dus in de gaten!
Het eerste artikel is al te lezen op de website.

In 2021 waren alle vlaggen te zien in de tuin van het Centraal Museum. Bekijk hieronder de beelden.
vlag wappert aan de gevel